.
|
|||||||||||||
|
Az ezerarcú borsó
A friss borsó igazán nagyszerű étel és sokoldalú kiegészítő. A cukorborsónak a borsószem kifejlődéséig a hüvelye is fogyasztható. A borsószem szárítva lisztté őrölhető, nagyszerű alapanyag gluténmentes, laktózmentes és tejfehérjementes ételekhez. Egészséges, gazdag káliumban és növényi rostokban. A legtöbbször főzelékként, levesbetétként találkozunk a zöldborsóval. Párolva, vagy olajon pirítva köretként is remek a főételek mellé. Hagymás, paprikás alappal pörköltet főzhetünk belőle. Aszpikos zöldségekhez, franciasalátához, hidegtálakhoz nélkülözhetetlen. A vízben főtt zöldborsóból pürét is passzírozhatunk, krémlevesnek vagy bébiételnek. Fűszerekkel, más zöldségekkel együtt mártást is keverhetünk a püréből. Vegán étrendet követők a rizshez, szójához hasonlóan használhatják fasírtok, zöldségpogácsák készítéséhez. És ez még csak a zöldborsó, a sárga változatról még nem is beszéltünk! Máris itt van egy gyorsan elkészíthető kedvelt receptünk! 40 dkg zöldborsót megtisztítunk és feltesszük főni 2 -3 mokkáskanál sóval. Miután puhára főtt, leszűrjük, és két evőkanál főzőlével, 1 gerezd fokhagymával és 1 mokkáskanál köménymaggal, ízlés szerinti sóval összeturmixoljuk. Pirítóssal előételként, vagy hidegtálra, húsételekhez szószként tálalhatjuk. |
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2009 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva, Udvarhelyi Tamás Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |