..

    Ételallergia és táplálékintolerancia portál  -  Food Allergy

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Jogi nyilatkozat

Médiaajánlat

Ételallergia kvíz

Impresszum

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Ételallergia infó

Ételallergia blog

Táplálékallergia

Életmód

Allergia blog

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

      levesek

 

Növényi tejszín vagy főzőkrém

A laktózt és tejfehérjét tartalmazó tejszín és tejföl helyett használható főzéshez, sütéshez, díszítéshez. (Vigyázat! Néhány típus tejszármazékot tartalmaz, annak ellenére, hogy növényinek nevezik! Ezért mindig figyelmesen el kell olvasni az összetevőket.) Van habbá verhető és cukrozott formája is édességekhez.

Sok növényi “tejszín” szóját vagy karragént tartalmaz.

Készítik még zabból a zab glutént tartalmaz!), rizsből, pálmazsírból, kókuszzsírból, tengeri algából is, vagy ezen anyagok hozzáadásával. Mindig figyelmesen olvassuk el a főzőkrémek összetételét, hogy kiszűrjük az estleges allergéneket! A lecitint kivonhatják például szójából vagy tojásból is. Van olyan főzőkrém, amelyen pontosan és részletesen feltüntik, milyen alapanyagokat használtak fel készítésükkor.(Aki csak szójával  szemben túlérzékeny, a laktózra és tejfehérjére nem, és nem vegán étrendű, nyugodtan használja a tejszínt és tejfölt.

A kókusztej, bár hígabb a főzőkrémeknél, mártásokhoz, szószokhoz, édességekhez használható. Édeskés íze miatt a fűszerezést érdemes átgondolni sós ételek sűrítésekor. A kókuszkrém kókuszzsírból készül.

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2009 Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva, Udvarhelyi Tamás

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy