Mi az allergia vagy
ételérzékenység? Allergiásak vagyunk egyáltalán? Iker kislányaim, Panna és
Luca koraszülöttek voltak, 34. hétre születtek. Luca tüdőgyulladással. Nagy
valószínűséggel ez okozta a korai kibújást.
Sajnos a gyermekágyi időszakban rám nehezedő testi és lelki terhelést nehezen
viseltem el, így a szoptatás hamar abbamaradt, körülbelül három hónapos
korukban. Kiegészítésként anyatej gyűjtőből kaptunk tejet, illetve tápszerrel
pótoltuk, ami még hiányzott.
A bőrkiütések,
gyermekkori ekcéma (atópiás dermatitis), nagyon sokáig tartó hasfájás
jelentették mindennapjaink megpróbáltatásait. Sok mindent kipróbáltunk,
például a homeopátiát, a hypoallergén tápszer fogyasztását, a gyomornak és a
bélmozgásoknak jobban kedvező gyümölcsök és zöldségek bevezetését, bélflóra
helyreállító szerek szedését. Mindegyik próbálkozás rövidtávon látványosan
segített, de mindig visszatértek a gondok. A rendszeres hasfájástól véglegesen
kb. 8 hónapos korukban búcsúzhattunk el. Az ekcéma maradt, főleg Lucánál.
A tej-, tejtermék
allergia volt a leggyanúsabb, mert a tejmentes tápszerek mellett sokkal
kevesebb tünetünk volt, így a tejet és tejterméket eleinte be sem vezettem az
étrendjükbe. Aztán gyermekorvosi javaslatra próbálkozni kezdtünk ezekkel az
ételekkel is, mert ilyen kis korban (2-3 év alatt) nincs orvosilag
széleskörűen elismert módszer az allergia kimutatására. A vérvétel nagyon sok
esetben téves negatív eredményt hoz. Mivel a tünetek nem voltak olyan súlyosak
(„komolyabb” allergiánál fulladásos rosszullét, hányás, stb jelentkezik),
ezért nem aggódtak annyira.
Most két és fél
évesek a lányok, ott tartunk, hogy biorezonanciával, illetve egy bizonyos
vega-teszttel egymástól gyökeresen eltérő intoleranciákat mutattak ki, bár
laikus értelmezésem szerint ezek pillanatnyi állapotokat mutatnak. Mivel
közeleg az óvoda ideje, hamarosan el kell végezni egy vérvétellel járó
vizsgálatot, amihez egy allergológus és a kerületi gasztroenterológus ajánlása
is kellett. A helyzetet még egy kicsit nehezíti, hogy 2 hétig „tejterhelést”
kell beiktatnunk, ennek során fokozatosan egyre több tejterméket kapnak.
Szóval ősztől
óvodások lesznek a lányok, és óriási szerencsénkre van a kerületünkben egy
olyan csoport, ahol mindenféle allergiával „rendelkező” gyermeket
összegyűjtenek, dietetikus dolgozik az óvodában, szóval talán a figyelem is
megvan. Mindenesetre úgy hirdetik magukat, hogy megtanítják a gyerekeket
együtt élni azzal, hogy nem ehetnek meg bármit, hogy pattogatott kukorica van
a szülinapokon torta helyett a lisztérzékenyekre való tekintettel.
Nehéz összefoglalnom
az érzéseimet a történetünkkel kapcsolatban:
Megtapasztaltam,
hogy különcnek tűnök a barátok, családtagok között, akiknek ezek az értékek
egyáltalán nem fontosak, de még csak említésre sem méltóak. Megkaptam azt,
hogy „Ugyan már, nincs ennek a gyereknek semmi baja!” Vagy: "Te jó ég,
ennyiért veszed a kölest?!” Megtapasztaltam, hogy vagyonokat és hosszú
figyelmes órákat kell rászánni arra, hogy frissebbet, nem génkezeltet,
adalékanyagoktól menteset, de ne „álbio”-t vegyek. És közben úgy érzem, hogy
tudathasadásos állapotba kerülök, mert egyrészről tudom, értem, azonosulok és
követni akarom azokat a gondolatokat, melyek szerint árt a lányok
szervezetének sok minden, amivel nap, mint nap találkozunk, és rövidebb,
egészségtelenebb életünk lesz, ha nem teszünk ez ellen. De mindemellett van
egy másik énem, aki azt mondja, hogy nem kell túlbonyolítani, én is budapesti
vezetékes vízen nőttem fel. Talán a tudatossággal, a veszélyek felismerésével
járó önbizalomvesztést nem viselem jól.
És néha fáradt
vagyok és egyszerűen csak szeretném elfogadni a nagymamám főzelékét úgy, ahogy
van, úgy ahogy finom és nem az általam élesztő és finomliszt nélkül (az első
vega-teszt a lisztet mutatta ki allergénként) sütött féltégla állagú kenyérrel
szeretnék kísérletezni, mert meg sem kóstolják esetleg a gyerkőcök.
Az érzékenységet,
allergiát mindenféleképpen jelnek tekintem a gyermekeim részéről, hogy valami
nem tökéletes számukra, számunkra. Korábban is így gondoltam, de az
önmarcangoláson túl nem jutottam messzire. Most már ezért a felismerésért
hálás is tudok lenni. Megtanultam főzni, sütni (korábban egyáltalán nem
főztem), én magam is sokkal egészségesebben étkezem. Lassacskán kezdek
rájönni, hogy milyen egyszerűen is össze lehet dobni egy egészséges ebédet,
vagy egyszerre akár többet is, persze ahhoz jönnie kell az ötletnek.
Összességében egy
cseppet sem vagyunk sajnálatra méltóak. Van két egészséges (kicsit ekcémás),
vidám kislányom, akik pont annyiszor kapnak el vírusokat, mint hasonló korú és
hasonlóan közösségbe járó társaik, akiknek még vannak olyan érzékeny
rezdüléseik, melyekre, ha nyitott marad az anya szeme és füle, akkor hamar
reagálhat rá és ettől mindannyian sokkal boldogabbak lehetünk. Saját
magamra nézve a személyiségem leggyengébb láncszemét, a türelmetlenséget kezdem
megtanulni kezelni, csökkenteni és ebben az egészséges élettel való
foglalkozás nagyon sokat segít.
Köszönöm, hogy
elolvastak!