.
|
|||||||||||||||||
|
zöldségételek
|
Burgonyaliszt, burgonyapehely Főzéshez, sütéshez alkalmas, azonban csak kisebb mennyiségben, ha nem akarjuk, hogy a burgonya íze domináljon. Mártások, főzelékek, levesek sűrítéséhez jó. Kenyérfélék és kenyerek sütéséhez más lisztekkel keverve alkalmas.
Rizsliszt Gluténmentes liszt. Alkalmas levesek, főzelékek sűrítéséhez, sőt, mivel nem csomósodik, könnyebb vele dolgozni, mint a búzaliszttel. Főzött krémekhez kiváló. Sütemények készítéséhez csak korlátozottan használható. A sok tojást tartalmazó receptekhez (pl. piskóta) megfelelő, bár a végeredmény kissé száraz. Kevert tésztákhoz, muffinokhoz abban az esetben alkalmas, ha a liszt aránya nem túl magas a receptben. A sok lisztet és kevés tojást, margarint stb. tartalmazó receptek esetén nem alkalmas a búzaliszt kiváltására. Egyik változata a barna rizsliszt. Ugyanarra alkalmas, mint sima, fehér riszliszt, íze nem befolyásolja az elkészített ételét. (A laktóz-, tej-, tojás és tej-tojás érzékenyek tehát maradhatnak a hagyományos búzaliszt használatánál.) Kelt tésztákhoz, kenyerekhez egyáltalán nem alkalmas. Ha drágább lisztből kekszet, linzert nyújtunk, vagy péksüteményeket formálunk, rizsliszttel érdemes megszórni a nyújtólapot, hogy ne ragadjon.
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2009 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva, Udvarhelyi Tamás Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |