.
|
|||||||||||||
|
Gluténmentes karácsony
A karácsonyi ünnepek nagy kihívást jelentenek a lisztérzékeny gyermeket nevelő édesanyák számára. A diétát karácsonykor is éppen olyan szigorúan be kell tartani, mint az év többi napján, de sokkal nagyobb eséllyel bukkannak fel a kísértések. Ahhoz, hogy gyermekünk gondtalanul örülhessen karácsonykor, bizony ebben az időszakban még több háttérmunkára van szükség, mint egyébként. Nem jó rengeteg munka, rohanás és idegeskedés után hullafáradtan és ingerülten ünnepelni. Azért, hogy karácsonyunk békés és szeretetteljes legyen, jó előre át kell gondolnunk néhány dolgot. A karácsony Jézus születésének ünnepe. Nem az evésé, nem a költekezésé és nem a másoknak való megfelelésé. Természetesen a szeretteink megajándékozása, meglátogatása vagy megvendégelése is hozzátartozik az ünnepléshez. Ha azonban sikerül az igazán fontos dolgokat szem előtt tartanunk az adventi és karácsonyi időszakban, a békességünkből a családunknak bőven jut. Akkor gyermekeinknek a karácsonyról később is az otthon melege, és a gluténmentes mézeskalács illata fog eszébe jutni; na és az, hogy anyának volt ideje társasozni, apa pedig összeszerelte a kisvasutat. A kislányomról éppen három éve, karácsony előtt derült ki, hogy lisztérzékeny. Nem volt könnyű ilyen rövid idő alatt mindent megoldani, de végül – néhány éjszakai műszak után - sikerült kétféle ehető (bár kicsit morzsálódó) süteményt produkálnom, és ez elég volt a túléléshez. Idén már a negyedik gluténmentes karácsonyunkra készülünk, az elmúlt években szerzett tapasztalatok közül néhányat összegyűjtöttem: - Szeretteim titkos óhajait egész évben figyelem és jegyzetelem. Az ajándékok nagy részét igyekszem már október-novemberben beszerezni. Ezzel megkímélem magam a karácsony előtti nemszeretem vásárlásoktól, és több időm marad a lisztérzékeny diétával járó plusz feladatokra. - Törekszem a felesleges kiadások és időrabló tevékenységek kerülésére. Az ablakon bemászó „műmikulás” beszerzése és felszerelése helyett inkább betlehemet készítünk a gyerekekkel. - Az adventi időszakban sütött sütikből egy keveset lefagyasztok. Jó lesz karácsonykor a kínálat szélesítésére. - Mivel a szaloncukrok, habkarikák, csokoládéfigurák nagy része nyomokban tartalmazhat glutént, igyekszem jó előre tájékozódni a szakboltokban, gyártóknál, lisztérzékeny honlapon az ehető csemegékről. Néhány szaküzletben lehet kapni vagy rendelni gluténmentes karácsonyi édességeket, a lelkiismeretesebb gyártók pedig listát adnak az egyesületnek, vagy feltüntetik az összetevők után azt is, hogy nyomokban tartalmaz-e a termék glutént. - Igyekszem magyar termékeket vásárolni, mert akkor nem jelentenek gondot a fordításból adódó hibák. (Egyébként gyakran előfordul, hogy a német vagy angol feliraton egész más „nyomok” szerepelnek, mint a magyar címkén…) Idén azonban nem találtam magyar gluténmentes mikulásfigurát. - A Nagymamákat is minden évben tájékoztatjuk a gluténmentes csokoládémikulások és szaloncukrok beszerzési lehetőségeiről. - Idén is megkértem az óvónéniket, hogy időben értesítsenek a Mikulás ajándékozási szándékairól. Így a kislányomnak össze tudtam állítani egy hasonló csomagot gluténmentes édességekből, a nevével ellátva. Mert a Mikulás tudja, melyik gyerek mit ehet… - Egy csomag gluténmentes szaloncukrot is vittem be az óvodába, hogy kaphasson a kislányom, ha a többiek is csemegéznek. - Az óvodákban, iskolákban gyakran sütnek mézeskalácsot a gyerekekkel karácsony előtt. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni, mert a kicsi gyerekek könnyen a szájukba veszik a tésztás kezüket, és máris kész egy kiadós diétahiba. Ilyenkor mindig megbeszéljük a csemeténkkel, hogy még véletlenül sem kerülhet a búzalisztes tészta, vagy a kész süti a szájába. Ha befejezte a munkát, azonnal és alaposan mosson kezet. Az óvónénik figyelmét még akkor is fel kell hívni erre a veszélyforrásra, ha a hétköznapokon már rutinosan támogatják gyermekünk szigorú diétáját. (A só-liszt gyurma használata esetén is szükség van ezekre az elővigyázatossági intézkedésekre) - Otthon a gyerekekkel sütünk gluténmentes mézeskalácsot, általában többször is, mert nagyon szeretik. Közben beszélgetünk, és karácsonyi énekeket énekelgetünk. A mézeskalács díszítése különösen kellemes karácsonyra hangolódó elfoglaltság. Ha valamelyik nem lesz tökéletes, gyorsan eltűnik valamelyik pocakban. - A karácsonyi menü elkészítése nem szokott sokkal nagyobb gondot okozni, mint más családokban. A főzést hétköznapokon is úgy oldom meg, hogy mindenki egyforma ételt eszik a kenyér kivételével. A főtt ételek sűrítésére használt rizsliszt és a levestészta – mennyisége miatt – nem okoz jelentős többletköltséget, viszont sok időt és energiát takaríthatunk meg. Ez karácsony előtt különösen fontos. Természetesen oda kell figyelni az egyéb összetevők gluténmentességére is. - A szűk családi körben elfogyasztásra kerülő süteményekből is csak gluténmentest sütök. - Általában olyan ételt szoktam készíteni Szentestére, amit az előkészítés után a sütőre bízhatok. - A mi karácsonyfánkra csak gluténmentes édességek kerülnek (ha egyáltalán kerülnek rá), éppen elég a kísértés akkor is, ha vendégségbe megyünk. - Tapasztalatom szerint a legtöbb probléma a rokonok meglátogatásakor adódik. Sok olyan étel, és főleg sütemény kerül az asztalra, amit a kislányom meg sem kóstolhat. Ilyenkor elengedhetetlen kellékünk egy gondosan megtöltött süteményes doboz. - Mi legyen a süteményes dobozban? Lehetőleg nagy választék. Így biztosan lesz olyan, amit szívesen eszik, és nem veszteségként fogja elkönyvelni a karácsonyi süteményezést. - Az internet segítségével sok kipróbált recepthez juthatunk, de a régi, búzaliszttel jól bevált recepteket is átalakíthatjuk gluténmentessé. A sok tojást tartalmazó tészták nem igényelnek drága liszteket. A piskótákat például keményítővel, gluténmentes pudingporral, rizsliszttel is elkészíthetjük. A kekszek, aprósütemények, kelt tészták elkészítésénél viszont szükség van a jó minőségű speciális lisztekre. - Egy recept alapján is készíthetünk többféle süteményt, például egy jó linzertészta készülhet hagyományos lekváros formában, néhány darabot díszíthetünk dióval, vagy gluténmentes csokoládéval. - A tartósabb aprósüteményeket kicsit korábban is elkészíthetjük, és lezárt dobozban elrejthetjük. A muffinok, piskóták, kevert sütemények jól bírják a fagyasztást is. - Érdemes olyan süteményt is készíteni, ami várhatóan előfordul vendéglátóink asztalán. Minden családban vannak megszokott karácsonyi sütemények, és telefonon is egyeztethetünk a vendéglátókkal. - Ha mégis olyasmit kíván meg a lányom, amihez még hasonló sincs a dobozában, akkor én megkóstolom és elkérem a receptet, hogy otthon tudjak neki sütni. Ezzel az ajánlattal ki szokott békülni, mert tudja, hogy mindig betartom az ígéretemet. Befejezésképpen álljon itt egy jól bevált mézeskalácsrecept: Gluténmentes mézeskalács Hozzávalók: 76 dkg Mester gluténmentes süteményliszt 34 dkg porcukor 2 evőkanál szódabikarbóna kevés őrölt fahéj 10 szem porrá őrölt szegfűszeg (a fahéj és szegfűszeg helyett mézeskalács fűszerkeveréket is használhatunk, ha meggyőződtünk a gluténmentességéről) 5 dkg olvasztott margarin 4 egész tojás 4 evőkanál méz 1 tojás fehérje és 12 dkg átszitált porcukor a díszítőmázhoz Elkészítés: A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, fűszereket összekeverjük, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Néhány órát pihentetjük a hűtőszekrényben, alufóliával letakarva. Rizsliszttel megszórt nyújtólapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, karácsonyi sütiformákkal kiszaggatjuk. Margarinnal kikent tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz, mert nagyra nőnek. Tojássárgájával megkenjük. Közepesen meleg sütőben kellemes mézeskalácsszínűre sütjük. Vigyázni kell vele, mert könnyen megég. Cukormázat készítünk: 1 tojás fehérjét nagyon keményre felverünk, 12 dkg átszitált porcukrot szórunk bele, miközben tovább verjük. A porcukorral még 20-30 percig (!) verjük. Legcélszerűbb tálas habverővel dolgozni, amit nem kell fogni ilyen hosszú ideig. Ha szálat húz, és nem folyik szét, akkor jó. Hibátlan zacskóba töltjük, a zacskó sarkán nagyon pici nyílást vágunk. Ezzel díszítjük a süteményt. Karácsonyfadíszeket is készíthetünk belőle.
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2009 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva, Udvarhelyi Tamás Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |