.
|
|||||||||||||
|
Kedves ételallergiás olvasó! Ha Ön ételallergiás, vagy barátai között is akadnak néhányan, akik nem ehetnek mindent, most olyan, eddig egyedülálló étlapot látogat, amely táplálék-túlérzékenységben szenvedőknek szól hagyományos magyar és új ételek receptjeivel, és az ételekről készült színes fotókkal. Magam is allergiás vagyok néhány élelmiszerre és növényre, például a hagymafélékre. Meg kellett hát tanulnom pörköltet, spenótot, leveseket és a többit főzni hagyma és zeller nélkül, más fűszerezéssel, mert nem szerettem volna lemondani ezekről az ételekről. Miután beleástam magam az ételallergiával kapcsolatos irodalomba, kiderült, hogy a lisztérzékenység, a tej- és tojásintolerancia még az enyémnél is nagyobb gondot okoz, hiszen alig van olyan éttermi, meleg- és hidegkonyhai, illetve készétel, péksütemény, amelyet fogyaszthatnak a lisztre, tejre, tojásra érzékenyek. Tanulmányozni kezdtem tehát, mit ehetnek sorstársaim, és mit nem. Vásároltam és kipróbáltam a nekik szánt termékeket és alapanyagokat, hogy elkészíthessem velük a receptjeimet. A vegán étrendűeknek szóló termékek sokat segíthetnek az allergiásoknak és táplálék-érzékenyeknek, hiszen az általuk használt élelmiszerek nem tartalmaznak állati fehérjét, így tejet és tojást sem. Az étlapon és a nyomtatásban megjelent Ételallergiások receptkönyvében a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás , hagyma, fokhagyma és zeller érzékenységre koncentráltam. Az ételleírások nem mindegyike kerüli ki az összes felsorolt allergént, viszont igyekeztem összeszedni a lehető legtöbb olyan ételt, amelyet mindenki fogyaszthat. Hogy segítsem a tájékozódást, a recepteknél jelölöm, kik fogyaszthatják. Azt is előrebocsátom, hogy bár fokhagyma, hagyma, kapor és zeller nem szerepel az ételekben, akik ezekre nem allergiásak, használhatják nyugodtan a receptekhez. Azoknak, akik pedig csak a szójára allergiásak, a tejfehérjére és a laktózra pedig nem, tejszínnel vagy tejföllel főzzenek, mert sok növényi „tejszín” szóját tartalmaz, vagy eleve szójából készül. Ugyanez vonatkozik az úgynevezett növényi „sajtokra”, amelyeknek már többféle típusa létezik. Érdemes szójaalapú krémek helyett rizsből, zabból, pálmaolajból vagy kókuszzsírból készített “tejszínt” vásárolni. (Vigyázat, a zab glutént tartalmaz!) Célom az volt, hogy ínycsiklandó ételeket adjak közre szép, színes, gusztusos fotókkal, és hogy bebizonyítsam: mi, ételallergiások és táplálék-túlérzékenységgel küzdők teljes értékű életet élünk, és ugyanúgy élvezhetjük a jó ételeket, mint mások.
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2009 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva, Udvarhelyi Tamás Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |