.
|
|||||||||||||
|
Keresztreakció,
keresztallergia . A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm. Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. Éppen ezért, ha valaki érzékeny a tyúktojásra, nem ajánlják neki a baromfi szárnyasok (lúd, kacsa) és a madarak (például fürj) tojását sem, hiszen hasonló fehérjék építik fel őket. Keresztreakciót okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is. A hisztamin mediátorként működik, hatására vagy fellép, vagy erősödik az allergiás reakció. Például pollenszezonban a pollenallergiát erősítheti a magas hisztamintartalmú étel és ital is. Magas hisztamintartalmú ételek és italok (a teljesség igénye nélkül) a paradicsom, az alkohol, a kávé, a halak, a citrusfélék, a mogyoró, a penészes sajtok, a füstölt ételek, a csokoládé. Ismert keresztreakciók többek között: -parlagfű-dinnye, -nyírfa-alma, -nyírfa-körte, -nyírfa-paradicsom, sárgarépa, zeller -parlagfű-uborka, cukkini -parlagfű-gesztenye -parlagfű-latex -pázsitfüvek-rozs -őszibarack-sárgabarack, banán, szilva, guava -kesudió-kakaó, kávé -fekete üröm-kapor -kapor-zeller-üröm-banán -hal-tenger gyümölcsei -diófélék-szezámmag -mogyoró-dió-mandula-magvak -pázsitfű pollen-kukorica pollen -poratka-rákfélék -latex-citrusfélék -alma-burgonya, sárgarépa, nyírpollen -fokhagyma-vöröshagyma, spárga -gabonafélék pollenjei-pázsitfüvek pollenjei -zöldborsó-hüvelyesek -sárgarépa-zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász Amennyiben tehát kiderül, hogy érzékenyek vagyunk valamire, az allergológiai szakrendelésen rá kell kérdeznünk arra, a panaszokat okozó anyagok mellett miket kell még kerülnünk, illetve kiiktatnunk az életünkből. |
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2009 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva, Udvarhelyi Tamás Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |