Hozzávalók:
A tésztához kell 30 dkg
kukoricaliszt, 15 dkg rizsliszt, 2 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 3
evőkanál laktózmentes tej, egy csipetnyi reszelt citromhéj, 15 dkg
zsiradék (laktózmentes margarin vagy libazsír) és 3 evőkanál
cukor. A töltelékhez 5 nagyobb méretű almát tisztítunk meg és
csumázunk ki, 5-6 evőkanál cukorhoz, kevés őrölt fahéjhoz, egy
kávéskanál vaníliás cukorhoz és egy kevés reszelt citromhéjhoz.
Elkészítése:
Miután a liszteket
összedolgoztuk a tojással, cukorral és reszelt citromhéjjal, laktózmentes
tejben alacsony hőmérsékleten felfuttatjuk az élesztőt, azután az is mehet a
tésztába.
Negyed órán át
pihentetjük a tésztát, addig megpároljuk a felszelelt almát a cukorral, a
fahéjjal, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. Ha sok vizet enged, vagy
addig főzzük, amíg az el nem párolog, vagy két evőkanál gluténmentes
zsemlemorzsát szórunk bele a főzés végén, az felszívja a nedvességet. Hagyjuk,
hogy az alma kihűljön, ne legyen forró.
Magas falú tepsit
kikenünk zsiradékkal vagy laktózmentes margarinnal, egy teáskanál rizslisztet
szétrázunk benne. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk, a
nagyobb felével kibéleljük a tepsit. Arra kanalazzuk a tölteléket. Ezután
kinyújtjuk a kisebb tésztarészt, a töltelékre fektetjük.
Sütés előtt
megkenjük tojással, és villával megszurkáljuk (hogy a keletkező gőz
elpárologhasson). 150 fokon körülbelül fél óra alatt készül el.
|