Hozzávalók négy
személyre:
8
db nagy, érett paradicsom
10 dkg rizs
50 dkg gomba
3 evőkanál étolaj
2 kávéskanál só
1 mokkáskanál törött
fehérbors
1 mokkáskanál őrölt
köménymag
2 késhegynyi
sáfrány vagy kurkuma
Elkészítése:
A rizst megfőzzük a sóval
és a sáfránnyal.
A
paradicsomokat megtisztítjuk és úgy szeljük keresztbe , hogy a
felső negyedük legyen a "kalapjuk".
Éles, hegyes kés és egy kanál segítségével
eltávolítjuk a paradicsomok belsejét, a csumájukat kivágjuk. A
többi belsőrész és a leve még kelleni fog a töltelékhez.
A gombákat megtisztítjuk, megmossuk, és kis
kockákra vágjuk.
Két evőkanál olajon kissé megpirítjuk a gombát,
majd puhára pároljuk a paradicsommal, sóval, köménymaggal és
törött borssal.
A megfőtt rizst leszűrjük és alaposan
lecsöpögtetjük, ezután összekeverjük a paradicsommal párolt
gombával.
A kivájt paradicsomokat megtöltjük a
töltelékkel, s rájuk tesszük a “kalapokat”.
Hidegen
és melegen is fogyaszthatjuk.
Ha sütve tálaljuk, olajjal kikent tepsiben vagy
hőálló üvegtálban, olajjal megkenve sütjük közepes hőmérsékleten.
|