Hozzávalók: 30 dkg rizsliszt, 25 dkg kukoricaliszt,
4 tojás sárgája, 10 dkg cukor,kb. 3 dl tej, 3 dkg élesztő,
5 dkg vaj, olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk 2 kávéskanál cukorral,
belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk,.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
25-25 dkg lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a kikevert
tojást, az élesztőt és összekeverjük. Az élesztős tejet ne
öntsük bele egyszerre, csak amennyit a tészta kíván, hogy
kissé lágy, de ne folyékony tésztát kapjunk. Keverőgéppel
rövid ideig dagasztjuk, közben lassan hozzáadunk 5 dkg
olvasztott vajat.
A kissé lágy tésztát langyos helyen megkelesztjük.
Az olajat fölmelegítjük. Kis darab tésztával kipróbáljuk,
hogy elég forró-e.
Gyúródeszkát bőven meghintünk rizsliszttel, rátesszük
a tésztát, a tetejét is megszórjuk a liszttel, majd
óvatosan kinyújtjuk vagy kézzel ellapítjuk kb. ujjnyi
vastagságúra.
Kerek formákat szúrunk ki belőle, és megsütjük. Vigyázni
kell a sütésnél, mert ha nem elég forró az olaj, a
kukoricaliszt magába szívja, ha meg túlforrósítjuk, akkor
hamar megbarnul, de belül nyers marad.
Baracklekvárral leöntjük és vágott mandulával megszórjuk.
|