Hozzávalók négy személyre:
1
közepes fej kelkáposzta
60
dkg darált hús sertéshúsból (comb vagy dagadó)
1 tasak
gyorsrizs
3 dl növényi eredetű főzőkrém
1 evőkanál kukoricaliszt
1-1
mokkáskanálnyi köménymag, majoránna, bors
1
mokkáskanál őrölt csemegepaprika vagy paprikakrém
1
kávéskanál só
1/2
mokkáskanál reszelt szerecsendió
1 szelet
zöldpaprika, néhány szál petrezselyem
Elkészítése:
A káposztát
leveleire szedjük, és ami nem szép, azt eldobjuk. A
leveleket egyenként megmossuk.
A káposztaleveleket sós vízben megfőzzük, a főzővízbe kevés
köménymagot szórunk. Ha megfőtt, szűrőedényben jól lecsöpögtetjük.
A darált húst evőkanálnyi olajon gyorsan megforgatjuk, sózzuk,
fűszerezzük majoránnával, borssal paprikakrémmel, majd fedő
alatt puhára pároljuk. Ha kell, kevés vizet adunk hozzá.
Amikor
a hús megpuhult, zsírjára pirítjuk.
A rizst enyhén sós vízben megfőzzük egy szelet zöldpaprikával
és néhány szál petrezselyemmel.
Egy tűzálló tál alját nagyon vékonyan kiolajozunk,
beterítjük egy réteg főtt káposztalevéllel, erre egy sor darált
hús, majd rizs és végül újra káposzta kerül, amíg az alapanyagok
elfogynak.
A főzőkrémet elkeverjük a
kukoricaliszttel,
sóval, szerecsendióval.
Megkenjük
vele az utolsó sor káposzta tetejét.
Sütőbe tesszük, és addig sütjük közepes hőmérsékleten, amíg
a
teteje szép piros lesz.
|