Hozzávalók négy
személyre:
4 karalábé
5 evőkanál napraforgómag (héja nélkül)
1 kisebb cukkini
1/2 tv paprika
1 evőkanál szárított áfonya vagy egy
teáskanál áfonyadzsem
2 evőkanál étolaj
2 csapott mokkáskanál só
1 mokkáskanál apróra vágott petrezselyem
1/2 mokkáskanál őrölt köménymag
1/2 mokkáskanál majoránna
1 késhegynyi törött feketebors
Elkészítése:
A
karalábékat alaposan megtisztítjuk: a szárakat levágjuk,
eltávolítjuk a héjukat.
Félbevágjuk mind a 4 darabot, majd karalábévájóval vagy kés és
kiskanál segítségével kivájjuk a közepüket úgy, hogy körülbelül
egy centis maradjon az így nyert karalábé vastagsága.
A kivájt
belső részt egy evőkanál olajon a napraforgómaggal, az áfonyával,
az apróra vágott paprikával és a fűszerekkel egy mokkáskanál sóval
megfonnyasztjuk és puhára párolunk. Ez lesz a töltelék.
Közben a
karalábét annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. A vízbe
keverjük a másik mokkáskanál sót. Negyed órán át főzzük lobogó
vízben.
Ügyeljünk arra, hogy a karalábé ne főjön szét.
A
megfőtt karalábét kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük.
Megtöltjük a töltelékkel.
Olajjal
kikent tepsiben vagy tűzálló tálban közepes hőmérsékleten maximum
húsz percen át sütjük.
Rizzsel
vagy burgonyával tálaljuk.
Fogyaszthatjuk egy kevés növényi főzőkrémmel is. |